Utvärdering av SportTracks

När man börja använda puls och GPS klockor som verktyg för att analysera sin träning så får man normalt sett ett verktyg dit man kan ladda upp sin träningsdata för att kunna analysera sin träningsdata lite bättre. Exempel på dessa verktyg kan vara Polars https://www.polarpersonaltrainer.com/ eller Garmins http://connect.garmin.com/. Dessa verktyg ger bra funktion men du är knuten till att använda deras produkter för att kunna ladda upp data och analysera den på ett bra sätt.
På marknaden finns även mer generella analysprogram typ http://www.strava.com/ , http://www.funbeat.se/ eller http://home.trainingpeaks.com/ alla med sin specialitet och funktionalitet.

Jag har idag valt att titta lite närmre på den applikation som jag själv använder vilken är Sporttracks, http://www.zonefivesoftware.com/sporttracks/. Detta är en gratisprogramvara som du installerar lokalt på din dator. Programmet innehåller mycket funktionalitet som standard och är man inte nöjd med denna grundfunktionalitet så kan man ladda ned extrakomponenter som ger utökad funktionalitet. För att du ska kunna ladda ned mer än 2 st av dessa ”plugins” till programmet så måste man köpa programvaran för ca 250 sek vilket jag har gjort vilket var en väl värt pengarna.

Varför
Varför kör jag denna programvara och inte Polars egen eftersom jag har en Polarklocka?
En av anledningarna är att jag använder och har använt flera olika enheter för att logga min träning och då blir det svårt att samla alla data i ett och samma verktyg om man använder den programvaran som leverantören av enheten levererar eftersom den oftast är kopplad till den enhet man har t ex Garmin.
Jag fastnade för Sporttracks pga dess enkelhet men också stora funktionalitet. Jag har använt 3 st olika enheter hittills för att samla min träningsdata i detta program och det har fungerat mycket bra.

Grundfunktionalitet
I standardfunktionen kan du ladda upp dina träningsdata genom formaten*.gpx,*.hrm,*.fitlog,*.pwx,*.bdx,*.csv,*.xml,*.csv. Du kan få med dig data så som: Puls, hastighet, kadens, watt, höjd, GPS mm.
Applikationen kan konfigureras för dig som idrottare där du kan hålla reda på vikt, hälsotillstånd, puls och wattzoner mm mm. När du laddar in din data så knyts dessa på ett snyggt sätt till dessa zoner så att du kan följa hur du har tränat och hur mycket av träningen som du har lagt i de olika zonerna. Du får en summering över veckan och månaden direkt i översiktsvyn men kan göra djupanalyser i andra vyer.
Du kan också hålla reda på din utrustning och koppla dessa till dina pass och på det sättet se hur mycket du har använt din utrustning över tiden.

Sporttrack överblick

Analys
Det går att göra analyser där man tittar utifrån en rapportvy och kan då se informationen från diverse olika vyer. T ex denna där jag tittar utifrån år och månad. Ytterligare möjligheter med denna vy är t ex att se bara år och månad för andra kvartalet. Möjligheterna är oändliga.

Sporttracks analys

För att analysera lite noggrannara så går det att markera delmängder av enstaka träningstillfället för att se just detta utfall och på det sättet kunna jämföra olika intervaller i ett och samma pass.

Sporttracks delmängd

Overlay
Många med mig har sin favoritrunda som man använder för att se om man har förbättrat sig över tiden. Det finns en funktion där man kan jämföra olika lopp på samma bana för att följa förbättringar. Denna funktion kalla overlay och ger nedan graf där man kan se t ex  hur mycket fortare man har kört kopplat till pulsen vid det aktuella tillfället.

Sporttracks Overlay

Träningslast
Min favoritgraf. Med hjälp av denna kan jag analysera hur mycket och hårt jag tränar. Man kan se tendenser och också avgöra om man tränar för hårt eller för lite. Grafen bygger på något som kallas TRIMP som det går att läsa spaltmeter om på nätet.

Sporttracks Trimp

Summering
Jag har använt Sporttracks i 3 år nu och även provat lite andra verktyg för att följa min träning. Jag har fastnat för detta verktyg pga dess flexibilitet och möjligheten att ladda in plugins för att få merfunktionallitet. Det är ett verktyg för att följa din egen utveckling. Nackdelen är väl just det att den är gjord för dig. Den är inte gjord för att dela informationen med andra som de webbaserade lösningarna ger möjlighet till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s